Ashley Ho + Domenik Naue

Ashley en Domenik werken sinds 2020 samen en hebben elkaar ontmoet tijdens het studeren. Ze herinneren zich de eerste kennismaking nog als de dag van gisteren. Zo vertellen ze: ‘We waren beiden afval aan het oprapen toen we aan de praat raakten. Wat ons direct deed ‘klikken’ was het feit dat we beiden geïnspireerd raakten door alles wat andere mensen buiten achterlaten. Vooral het creëren van een verhaal daarachter heeft ons op die dag verbonden.” Sindsdien delen ze al hun inspiraties en creativiteit met elkaar.

Waarom werkt het zo goed tussen jullie? 
Dat de dynamiek tussen de jonge makers zo sterk is, komt volgens het tweetal vooral doordat ze elkaar perfect aanvullen, elkaar genoeg ruimte geven en elkaar niet veroordelen. Ze beschrijven de samenwerking aan de hand van de volgende metafoor: ‘

”Soms voelt het alsof we een hoge berg aan het beklimmen zijn. Je blijft doorgaan en doet je best maar er komt een punt dat je uitgeput raakt en misschien wel wil stoppen. Op dat moment is het de de ander die de ander weer motiveert en een duwtje geeft. Dit wisselen ze af en zo bereiken we samen de top van de berg.”

Kunnen jullie wat vertellen over jullie werk?
”Ons werk zit te midden van spel, zorg, gevaar, magie, intensiteit, humor en gewicht. We cureren performatieve ontmoetingen gekenmerkt door transmedialiteit – werken over dans, poëzie, scenografie, muziek, grafisch ontwerp en film. We vinden het belangrijk om ons te laten leiden door verlangen, de magie van materialiteit en materialisatie, en de kaalheid en eenvoud daarin.”

Ashley en Domenik geloven beiden in performance als een sociale, politieke, en intieme oefening van transformeren en worden getransformeerd. Het huidige onderzoekstraject is gebaseerd op anarchistische benaderingen van documentatie, rhizomisch denken en werelden.


Ho Yuhan Ashley (zij/haar, 1999) is een Singaporese kunstenaar die werkt vanuit het perspectief van beweging. Haar werk omvat optreden, performance maken, schrijven, grafisch ontwerp, knutselen aan geluid, filmmaken en scenografie. Ze is momenteel o.a. bezig met vechtsporten en zorgtechnologieën. Als performer heeft Ashley ervaring met Ingrid Berger Myhre, Zarah Bracht, Ula Sickle, David Weber-Krebs, Marjolein Vogels, Coralie Vogelaar, Lee Mun Wai, Dunja Jocic, Dario Tortorelli en Keren Rosenberg. Hun eerste dichtbundel werd in 2019 gepubliceerd door Math Paper Press.

Ashley wordt ondersteund door de Singapore National Arts Council Scholarship in haar danser/maker-studie aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem, Nederland.


Domenik Naue (hij/hem,1998) is een transmedia kunstenaar met een achtergrond in gymnastiek, dans en theater. Hij groeide op in Weimar, Duitsland waar hij werd omringd door vele culturele instellingen. Dit was soms intimiderend, maar het stimuleerde zijn interesse in het creëren en kunst beleven. Zijn werk(en) combineert fysieke beweging, muziekcompositie, grafisch ontwerp en videografie.
Gedurende zijn tienerjaren creëerde hij samen met zijn vrienden theatervoorstellingen in een jeugdtheater.

Domenik’s bewegingsachtergrond omvat dans-, gymnastiek- en circuspraktijken. Hij werkte als performer met artiesten als Nicole Beutler, Dunja Jocic, Keren Rosenberg, Dario Tortorelli, Corneliu Ganea, Julio Cesar Iglesias Ungo en Kazue Ikeda.


Domenik & Ashley – v3 from Dansateliers on Vimeo.