Terug- en vooruitblik

De tijd vliegt voorbij. Blik terug met Kristin de Groot, op een prachtig seizoen en kijk met ons vooruit naar een veelbelovend jaar. Het komende seizoen bestaat Dansateliers namelijk 25 jaar!

door: Kristin de Groot

“Wat maakt Dansateliers na 25 jaar bestaan, nog steeds relevant?” is een vraag die we onszelf de afgelopen tijd stelden. We maken ons namelijk op voor onze verjaardag, die we het komende seizoen uitgebreid gaan vieren. Op zoek naar het antwoord op die vraag kwamen we er achter dat Dansateliers, als huis voor talentontwikkeling, zichzelf door de tijd heen keer op keer opnieuw onder de loep nam om zich aan te passen aan veranderende contexten of financiële omstandigheden. Onze uitdaging is constant geweest: hoe houden we onszelf fris en vitaal en hoe zorgen we dat de organisatie kan blijven doen wat nodig is en past in de tijd waarin we leven? Het kunnen innemen van verschillende perspectieven, en hoe dat van invloed kan zijn op je denken en zijn, is wat ons betreft een kracht en een voorwaarde om in beweging te blijven.

We vieren ons jubileum dan ook onder de titel Gaining New Perspectives; excerzises for body and mind. Het komende seizoen manifesteren we ons met allerlei projecten en activiteiten die kunnen helpen om zowel fysiek als mentaal eens een ander perspectief in te nemen en hoe dat je kijk op de wereld beïnvloedt of verandert.

We organiseren een werkatelier voor professionals en plannen diverse programma’s met succesvoorstellingen van makers die we koesteren en terughalen naar Rotterdam. Onze bijzonder populaire wekelijkse movementclass breiden we uit met een verdiepende XL reeks die vanaf september iedere eerste zondag van de maand plaats zal vinden. Dialoog, waar het allemaal om draait in onze organisatie, blijft voorop staan in alles wat we doen en in het kader daarvan plannen we een gesprekkenreeks rondom dans waar iedereen aan mee kan doen.

Terugblik
Voordat we van start gaan met het komende, extra feestelijke seizoen, wil ik toch nog even terug blikken op wat voorbijkwam. Een mooie nieuwe website om maar eens wat te noemen en het (opnieuw) opgenomen worden van twee van onze Europese projecten, Dancing Museums en Communicating Dance in ‘best practice’ lijstjes. Connor Schumacher was met de interactieve installatie Transitioning Values onderdeel van de design expositie Change the System in Museum Boijmans Van Beuningen en maakte Transitioning Performance dat in Motel Mozaïque in première ging. Het was het seizoen waarin Joseph Simon en Jonas Frey door het land toerden met Infinite Games en we een uitwisselingstraject met Azkuna Zentroa, Bilbao begonnen. En er was meer, nieuwe talen werden gevonden, inzichten verworven, vele gesprekken gevoerd en waardevolle kennis gedeeld. Het was wederom een rijk en gevuld seizoen en wij kijken daar in volle tevredenheid op terug.

Met de zomer, – die nog maar net begonnen is en ons al flink verwarmd heeft met haast overvloedige zonneschijn -, in het vooruitzicht, waarin we even op een welverdiende vakantie gaan, kijken wij nu al uit naar ons verjaardagspartijtje. Jij komt toch ook?

Heb een heerlijke vakantie en tot ziens in augustus!

Kristin de Groot
Directeur Dansateliers

Fotografie:
Engel – Tom Rune Angell-Storö juliussen
Transitioning Performance – Hester Postma
An invitation to DANCE – Anja Beutler
Infinite Games – Lys-Y-Seng
Clara – Paul Sixta
Singular – Paul Sixta