Hulp tijdens de coronacrisis

Er is een onzekere tijd aangebroken voor freelancers en organisaties in het culturele veld. De overheid heeft inmiddels al een pakket van noodmaatregelen aangekondigd voor financiële compensatie voor de ZZP’ers in onze sector. De Kunstenbond en brancheorganisaties als de NAPK en Kunsten ’92 zijn hard bezig met het in kaart brengen van de consequenties van deze crisis.

Wij zetten op een rij waar je terecht kunt voor meer informatie over alle ontwikkelingen en waar je melding kan maken van je opgelopen financiële schade. Meld dit vooral bij de Kunstenbond en het European Dancehouse Network. Dit helpt deze organisaties in de lobby voor eventuele aanvullende maatregelen die nodig zullen zijn.

De laatste informatie over financiële noodhulp voor zzp’ers vanuit de Rijksoverheid vind je hier.

Informatie over het aanvragen van een uitkering bij de Gemeente Rotterdam vind je hier.

NAPK, de brancheorganisatie voor de podiumkunsten, zette een Q&A over werkgeverschap in relatie tot het coronavirus online. Lees ‘m hier.

De Kunstenbond, belangenbehartiger voor kunstenaars en creatieven in de culturele sector, heeft een meldpunt geopend. Hier kun je aangeven hoeveel en welke inkomsten je misloopt de komende periode. Zij gebruiken dit weer om in kaart te brengen hoeveel noodsteun er nodig is. Je vindt het meldpunt hier.

De Kamer van Koophandel heeft ook het een en ander op een rij gezet, klik daarvoor hier.

Voor vragen en adviezen over internationale culturele projecten of voorstellingen kun je terecht bij Dutch Culture. Zij hebben een handige Q&A online geplaatst.

De Facebookgroep ‘Steungroep Culturele Ondernemers‘ deelt informatie en ervaring rondom financiële compensatie. Word lid.

Het European Dance House Network, vertegenwoordiger van danshuizen in Europa, komt eveneens met een survey voor freelance dansers en choreografen, waarmee zij de financiële schade in kaart willen brengen. Deze vind je hier.