Ibon Salvador Bikandi

Ibon Salvador Bikandi is een choreograaf en performer uit Bilbao, Spanje. Zijn voorstellingen waren te zien in Brazilië, Mexico, Argentinië, Uruguay, Portugal en Spanje. Hij studeerde Autonome Kunsten en behaalde een Master in Performing Arts Practices and Visual Culture aan de Universiteit Castilla Mancha / Reina Sofía Museum. Samen met Luciana Chieregati richtte hij in 2008 het Qualquer collectief op waarmee ze dans en hedendaagse filosofie samenbrengen. Daarnaast trainde hij met Steve Paxton, Lisa Nelson, Idoia Zabaleta, João Fiadeiro, Vera Mantero, Katie Duck, Claudia Dias, Olga Mesa en Bojana Kunts.

In zijn huidige artistieke werk onderzoekt hij specifieke choreografische tools en collectieve mogelijkheden om te leren in de context van creatie en samenwerking. Hij is geïntereseerd in het problematiseren van het dansende lichaam en de beeldcultuur waar dat in ge(re)presenteerd wordt. Van hieruit gaat hij een dialoog aan met het cinematografische, en probeert het idee van post-cinema, oftewel het lichaam dat vanuit het beeldscherm weer terugkeert naar de werkelijkheid van het hier en nu, te vatten.

Momenteel woont Ibon in Bilbao, Spanje. In 2018-2019 is hij naast Joseph Simon, één van de choreografen die meedoet aan het uitwisselingsproject tussen Dansateliers in Rotterdam en Azkuna Zentroa in Bilbao.

Projecten