Practicing Dance Dramaturgy

Hoe positioneren dramaturgen zich in relatie tot de vele verschillende makers en de grote variëteit aan maakprocessen en leefwerelden waartoe zij zich moeten verhouden?

In dit atelier kijken we naar dans dramaturgie als social practice. Een praktijk waarin (het aangaan en ontwikkelen van) interpersoonlijk contact cruciaal is. ‘Learning to learn’ als sociale vaardigheid en daarmee het belang van het aannemen van een lerende houding ten opzichte van andersmans werk en visie staat centraal. Deze basishouding wordt in dit atelier onderstreept en onderzocht, omdat deze essentieel is in een tijd waarin opvattingen over wat dans is, wat kennis is of wat kwaliteit, relevantie of urgentie heeft eindelijk even divers worden als onze realiteit altijd al geweest is.

In het atelier nodigen we dansprofessionals van verschillende generaties uit om een bijdrage te leveren. Vanuit een variëteit aan rollen en culturele achtergronden delen zij hun specifieke/individuele/ persoonlijke dramaturgische praktijk en nemen die tegelijkertijd onder de loep. Door middel van anekdotes, het delen van leermomenten, case studies en oefeningen, gaan we aan het werk met als doel strategieën en tools te verzamelen om constructief en lerend om te gaan met verschillen. Een toolkit die voor iedereen in zijn/haar praktijk toepasbaar kan zijn.

Het atelier vertrekt vanuit de gedachte dat iedere dansprofessional reflecteert op concepten, onderzoeksprocessen, creaties, en dans, niet enkel de dramaturg. Ben je danser, maker, producent, journalist, directeur of programmeur, of vervul je een andere rol in het veld, maar heb je interesse?  Meld je dan vooral aan. We hopen op een mix van professionals uit de dans, academisch opgeleid of autodidact, beginnend, projectmatig of structureel gefinancierd. Het atelier vindt plaats in het Engels.

Het atelier is samengesteld door dramaturg Merel Heering. Zij zal tevens het programma modereren, samen met danskunstenaar en muzikant tyroneisaacstuart. Adesola Akinleye, Jeppe Hemdorff Nissen, Mohamed Yusuf Boss, Jaukje van Wonderen en Connor Schumacher zullen onder andere zorgen voor bijdragen.

Practicing Dance Dramaturgy meemaken?

Er zijn op dit moment geen voorstellingen gepland

Partners