Practicing Dance Dramaturgy: Learning to learn

In een tijd waarin opvattingen over dans, kwaliteit, waarheid en kennis eindelijk net zo divers worden als zij in werkelijkheid altijd al waren, is ‘leren om te leren’ een essentiële (zachte) vaardigheid. In deze podcast reflecteren zes dansprofessionals op hun leermomenten omtrent anders zijn (of doen) en diversiteit in het dansveld. Welke sociale vaardigheden moeten volgens hen getraind worden om ‘verschillen’ als een gegeven en als kracht in te zetten? 

Luister, denk en beweeg mee met bijdragers Adesola Akinleye, Mohamed Yusuf Boss, Melih Gençboyacı, Jeppe Hemdorff Nissen, Connor Schumacher en Jaukje van Wonderen in de vier hoofdstukken van deze engelstalige podcast. 

1. Six voices – an introduction of the contributors  (5.06 min)
What is your name and how would you describe your role in the dance field?

2. Learning moments (39:15 min)
What kind of learning moment around encountering difference and diversity would you like to share? have we experienced?

 

3. Social skills (19:32 min)
What kind of social skills do we need to practice and develop to acknowledge and work with encounter difference and diversity as a strength?

4. Out-takes by keynote speaker Adesola Akinleye (9:32)
Getting to the heart of things. In this part, Adesola refers to several YouTube-links. Find the reference to Maya Angelou and Dave Chappelle here. Find the references to Fred Rogers here (0.38 onwards) and here (0.53 onwards).

Dansdramaturg Merel Heering is de curator en host van deze (online) gesprekken. Door middel van deze podcast geeft haar collega, multimedia artiest tyroneisaacstuart, zijn beschouwing op de zes gesprekken. Hij gebruikt zijn kracht als muzikant en sounddesigner en knipt, organiseert opnieuw en reageert op de gesprekken vanuit zijn visie. Zo onderzoeken Tyrone en Merel de overeenkomsten tussen sound engineering en dansdramaturgie. Dit uit zich onder andere in de ontwikkeling van gespreks formats waarin de relatie tussen bewegen en luisteren centraal staat. 

De zes professionals die aan deze podcast hebben bijgedragen zouden elkaar oorspronkelijk ontmoeten tijdens het EDN-atelier dat in maart 2020 bij ons zou plaatsvinden. Dat moest worden afgelast vanwege het coronavirus. Omdat het niet langer mogelijk was om live het gesprek aan te gaan, ontwikkelden Merel en Tyrone een alternatieve benadering van het podcast-format. Hiermee creëerden ze een ruimte waarin de stemmen en gedachtes van de sprekers nog steeds op elkaar konden reageren als onderdeel van Tyrone’s muzikale compositie.

Lees hier meer over de bijdragers aan deze podcast. 

Beeld: Marie Gourdain

Practicing Dance Dramaturgy: Learning to learn meemaken?

Er zijn op dit moment geen voorstellingen gepland