Dancing Museums 2

Wat bepaalt hoe je naar een kunstwerk kijkt? En hoe beweeg je je door een museum? Voor het onderzoeksproject Dancing Museums – The Democracy of Beings doet choreograaf Ingrid Berger Myhre, verbonden aan Dansateliers, twee jaar lang onderzoek in Museum Boijmans van Beuningen naar deze vragen. Ze onderzoekt hoe de architectuur van een museum bepaalt hoe bezoekers door een museum bewegen en wat zij zien.

Ingrid gaat op zoek naar alternatieve routes door het museum. Wat als er schatten in het museum verborgen liggen die je alleen maar kunt vinden met een alternatieve route? Wat als de meesterwerken niet het hoogtepunt van een museumcollectie zijn? Hoe bepalen bezoekersroutes wat we zien in een museum, en wat niet? Ingrid gaat op zoek naar manieren om zichtbaar te maken wat we normaal niet zien.

De komende twee jaar doet Ingrid Berger Myhre onderzoek naar deze vragen. Museum Boijmans van Beuningen is gesloten, maar op verschillende locaties waar zij haar collectie exposeert, zal Ingrid in residentie gaan. Zo beweegt ze mee met het museum en doet ze onderzoek op locatie.

Dancing Museums II – The Democracy of Beings is een Europees onderzoeksproject. Op initiatief van Dansateliers gaan Museum Boijmans van Beuningen en Dansateliers de samenwerking aan. Het onderzoek van Ingrid Berger Myhre staat in de context van soortgelijke samenwerkingen in onder meer Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Spanje en Tsjecho-Slowakije, waarbij telkens een choreograaf onderzoek doet in een museum. Tijdens internationale residenties leren choreografen en musea van elkaars ideeën en wisselen ze kennis uit.

Nieuwsgierig naar het onderzoek van Ingrid? Volg haar bewegingen in de video-dagboeken die ze samen met filmmaker Paul Sixta maakte. Bekijk hier de afleveringen:

Dancing Museums 2 meemaken?

Er zijn op dit moment geen voorstellingen gepland

Partners