Zomergroet 2020

Lieve collega’s, dansliefhebbers en vrienden van Dansateliers,

Waar te beginnen met het schrijven van deze zomergroet…er is zoveel gebeurd.

Wat natuurlijk als eerste in zicht komt is een volledig geannuleerd seizoen vanaf 13 maart. Je zou denken dat dat voor rust en stilstand zou hebben gezorgd, maar het is vooral heel turbulent geweest. De gevolgen van Covid-19 waren groot en vroegen om veel aanpassingsvermogen: van de danskunstenaars, van ons, de theaters, de festivals, de programmeurs en velen meer. De crisis maakte nog eens pijnlijk duidelijk hoe immens het aandeel ZZP-ers is in onze sector, die met het wegvallen van alle activiteiten hun inkomsten zagen verdampen. Gelukkig waren fondsen coulant en sprong de overheid bij.

Vervolgens werden in juni de adviezen voor de nieuwe periode vierjarige structurele subsidie bekend gemaakt vanuit zowel de landelijke Raad voor Cultuur als de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur. Op landelijk niveau ontving Dansateliers een negatief advies, dat twee weken later gelukkig werd gepareerd met een zeer positief advies van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur aan de Gemeente Rotterdam om te blijven investeren in Dansateliers in de komende cultuurplanperiode 2021-2024. Daar waren we uiteraard heel blij mee.

Ondertussen dienden de Black Lives Matter-protesten zich aan, die enorm veel steun kregen en veel in beweging brachten, ook bij ons. Wat de afgelopen tijd heeft blootgelegd is hoe kwetsbaar we zijn en ook hoe hard we nog moeten werken om met elkaar samen te leven in een samenleving, waarin gelijke rechten voor iedereen ook daadwerkelijk gelden. Het is een tijd geweest om ons (opnieuw) bewust te worden van dingen die spelen, die er toe doen en aandacht nodig hebben. Wat we moeten blijven doen is goed luisteren, goed kijken, ruimte maken, reflecteren, bewuste keuzes maken en vooral met elkaar in gesprek blijven. Iets, waar we bij ons in huis hard op oefenen, ook in het uitspreken van ons eigen ongemak.

En laten we vooral (mooie, ontregelende, spiegelende, bevragende, etc.) kunst blijven maken! Want wat wás het fijn om weer makers in de studio te hebben in een creatief proces, in een zoektocht naar vorm en taal, in een proces van vinden en bevragen. En wat wás het hartverwarmend om het seizoen te kunnen afsluiten met jullie, een vooralsnog beperkt gedeelte van ons publiek erbij! Zo fijn om weer met jullie het gesprek te kunnen voeren over wat Marta & Kim deelden bij ons in de tuin. Een wat ons betreft veelbelovende voorstudie van FASE, een locatiewerk voor drie.

Terugkijkend op de periode voor de crisis denken we met een grote glimlach terug aan de twee nominaties voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen die kwamen voor Marta & Kim en Connor Schumacher bijvoorbeeld. Of de selectie van Panflutes and Paperwork van Ingrid Berger Myhre and Lasse Passage voor de Aerowaves Twenty20. Of de vele staande en joelende ovaties voor Funny, Soft, Happy and the Opposite van Connor Schumacher. Bij Connor bleef het overigens niet bij een nominatie alleen, hij mocht tijdens het laatste festival de Prijs van de Nederlandse Dansdagen in ontvangst nemen. As we speak werkt hij aan de eerste voorbereidingen voor Physical Culture 1.5, het werk dat hij met het prijzengeld gaat maken. We hadden een hele fijne One Night’s Dance editie, met een jonge garde ambitieuze danskunstenaars die onze gerenoveerde theaterstudio met verve hebben ingewijd.

De afgelopen tijd kijken we natuurlijk vooral terug op afgelaste premières, festivals, residenties en een atelier waar we heel erg naar uitkeken: Practicing Dance Dramaturgy – Learning to learn. Merel Heering en tyroneisaacstuart, die samen het atelier zouden modereren, hebben in de afgelopen maanden gesprekken gevoerd met de sprekers die zouden bijdragen aan het atelier. Na de zomer publiceren we deze gesprekken, dus later meer. We ontdekten hoe via Zoom zelfs de movement class, – elke maandagavond een belangrijk moment voor ontmoeting bij ons in huis -, ook online zeer graag bezocht werd. Loïc Perela maakte een podcast, met instructies voor een geleide improvisatie in je eigen omgeving om jezelf in beweging te brengen. Deze podcast is inmiddels al bijna honderd keer beluisterd en vanaf augustus weer beschikbaar voor wie geïnteresseerd is.

In augustus zijn we terug en starten met een aantal parallelle projecten. Stating the Obvious, een nieuw werk van Ingrid Berger Myhre, Physical Culture 1.5 van Connor Schumacher en Marta & Kim die verder werken aan FASE, wat in Festival Circolo in première gaat. Er komen dus behoorlijk wat premières aan en we houden onze fingers crossed dat het virus er niet opnieuw tussendoor komt.

Nu eerst even flink uitzoomen…We wensen jullie een heerlijke zomer en zien jullie graag in augustus weer terug!

Hartelijke groet,

Namens het team,

Kristin de Groot

Directeur Dansateliers