Transitioning Performance XL

Op zaterdag 21 april ging de voorstelling Transitioning Performance XL van Connor Schumacher in première tijdens het Motel Mozique Festival in Rotterdam. De première, het resultaat van een lange periode van experiment en hard werk, was een bijzonder succes: een mooie, kwetsbare voorstelling waarin het publiek wordt uitgenodigd zijn eigen denkbeelden te testen.

In Transitioning Performance XL laat Connor in simpele en tegelijkertijd complexe intermenselijke relaties verschillende aspecten van het leven zien. Met een scherp oog voor visueel beeld en een verfijnd gevoel voor geluid en beweging, toont Connor een theatrale oefening in “zijn” en je verhouden tot een ander.  Met projecties en een bijzonder decor word je aan het begin van de voorstelling uitgenodigd om over bestaande denkpatronen  na te denken. Door de dansers zich op verschillende manieren met elkaar te laten verhouden, roept het werk dat volgt diverse associaties op.

Samen met zijn dansers (Christopher Tandy, Orla McCarthy & Nicolas Coutsier), dramaturg Maaike Schuurmans en licht ontwerper/technicus Edwin van Steenbergen beleefde Connor een rijk proces dat leidde tot dit bijzondere werk.
Naast het grote enthousiasme van zowel het publiek, als het Dansateliers team, was ook recensent Annette Embrechts blij verrast:

Het werk van de jonge getalenteerde choreograaf Connor Schumacher […] roept steevast legio associaties op. Hij plaatst dansers zo geraffineerd ten opzichte van elkaar, in steeds wisselende verhoudingen, dat je al snel dubbelhartige relaties vermoedt, zoals verstoorde familiebanden. Machtswellust, vernedering of onderdanigheid lijken een rol te spelen. Maar ook: mededogen, hunkering, compassie en kameraadschap. Terwijl je eigenlijk heldere en strakke patronen ziet.
**** Annette Embrecht, 23 april 2018, de Volkskrant
Lees de volledige recensie hier.

Iedereen die de voorstelling nog wil zien, en dat wil je, moet vooral naar de Dansweek komen om Transitioning Performance op 5 en 6 juni in het echt te komen bewonderen. Bestel hier alvast je tickets.

Bekijk de prachtige beelden die Hester Postma maakte hier: