Moedig voorwaarts

‘Veel volharding en verbeeldingskracht’, ‘Sterkte!’, ‘Moedig voorwaarts’, ‘Houd moed.’ Zomaar wat woorden waar veel mails mee worden afgesloten de laatste tijd. En zeker, we houden moed, we bewegen ons slalommend tussen de coronamaatregelen door en we blijven plannen maken.

Maar soms is het lastig en is de rek van ons moment-tot-moment- aanpassingsvermogen er even uit. Want ook andere berichten bereiken mij. ‘Helaas gaat de voorstelling niet door.’ Of, ‘Met een zwaar gemoed hebben we moeten besluiten het festival af te gelasten.’ Deze periode, waarin wij ons constant moeten verhouden tot wat de ene dag mag en kan, maar de volgende dag een no go blijkt te zijn, vraagt veel van ons en onze kunstenaars.

Toch zijn we blij dat we kunnen terugkijken op de drie premières die wel konden doorgaan in september en oktober. Andreas Hannes nodigden we uit om zijn fascinerende Warping Soul voor DANSLOKAAL 8 met de dansers van Conny Janssen Danst te maken. Ook ging het innemende en hoopvolle Stating the Obvious van Ingrid Berger Myhre in première, evenals Pilot PC van Connor Schumacher, waarmee hij een ‘simulated ravespace’ creëerde en het publiek enthousiast meedanste.

De verscherpte maatregelen laten ons uiteraard niet onberoerd. Van alle drie de werken zijn voorstellingen in de tournee afgelast. FASE, de nieuwe voorstelling van Marta & Kim die tijdens Festival Circolo in première zou gaan afgelopen week, ging voor een tweede keer niet door (na in juni al te zijn geannuleerd) en we zagen, na een snelle we-gaan-toch-een-aantal-voorstellingen-tonen-actie van onze zeer gewaardeerde collega’s van Festival Circolo, de voorstelling zelfs voor een derde keer geannuleerd worden.

Wijzelf hebben het geplande HBS-FEST, wat een verrassende route door onze prachtige thuis in het HBS-gebouw beloofde te worden met muziek, dans, spoken word en film, moeten uitstellen. Daarnaast hebben we moeten besluiten om de movement classes, die we in september weer voorzichtig hadden opgestart, opnieuw te annuleren.

We concentreren ons nu op wat nog wel kan binnen de maatregelen. Vanaf november brengen we om te beginnen de movement classes weer online via Zoom bij jullie in de huiskamer. Van FASE wordt een registratie en een film gemaakt en zal later in première gaan. Courtney May Robertson, Ian Yves Ancheta en Dane Badal zijn aan het werk om hun solo’s voor HBS-FEST te maken. Ook werkt Paul Sixta aan films van de solo’s en vertaalt Chery van Dalen ze naar spoken word. We gaan in het voorjaar al dit werk alsnog combineren met concerten van onze collega’s Grounds en het Doelenensemble tijdens het uitgestelde HBS-FEST, dus stay tuned.

We wensen jullie allen veel volharding, verbeeldingskracht, sterkte en moed!

Kristin de Groot
Directeur Dansateliers