Directeur Kristin De Groot vertrekt komend najaar

Na ruim elf jaar leiding te hebben gegeven aan het team en de ontwikkelingen van Dansateliers, verlaat Kristin de Groot per 1 november de organisatie. 

Kristin startte op 1 september 2011 als directeur van Dansateliers, op dat moment nog productiehuis in de Basisinfrastructuur. Het was de periode waarin net enorme bezuinigingen waren aangekondigd, die hoe dan ook zouden leiden tot het verdwijnen van alle productiehuizen. En dus werd haar eerste en voornaamste opdracht de organisatie overeind houden in barre tijden. Dankzij financiële steun van de Gemeente Rotterdam lukte dat.

Inmiddels is Dansateliers uitgegroeid – uiteraard mede dankzij de enorme inspanningen van het team – tot een stevig huis, waar met aandacht en zorg aan de ontwikkeling van de kunst, de kunstenaar, het publiek en de sector wordt gewerkt. Dansateliers is stevig ingebed in de stad Rotterdam en is partner in lokale, nationale en internationale samenwerkingsverbanden.

‘Wij zijn trots op waar Kristin Dansateliers naartoe heeft geleid. Er zijn onder haar leiding veel vruchtbare samenwerkingen ontstaan, waarmee nieuwe kennis is vergaard en hele mooie en belangrijke ontwikkelingen hebben kunnen plaatsvinden. Zowel in de stad, landelijk als internationaal staan wij goed op de kaart. Het bestuur bedankt haar voor haar enorme inzet, passie en inspiratie. En hoewel we haar enorm zullen missen, gunnen we haar ook een nieuwe uitdaging.’
– Marco Florijn, voorzitter van het bestuur

Kristin over haar vertrek

‘Ik kijk met heel veel voldoening terug op de afgelopen jaren en ik ben ongelofelijk trots op wat we voor elkaar hebben gekregen. Als team hebben we hard gewerkt aan het opbouwen van een huis met een solide fundament. Ik vond het cruciaal om de oorsprong van de organisatie – ruimte maken voor experiment – te waarborgen. Vernieuwing kan niet ontstaan als je niet zorgt voor speel- en experimenteer ruimte. Niet weten, onbekende terreinen betreden, soms even een doodlopende weg in slaan is essentieel voor het verruimen van je blik en zo nieuwe mogelijkheden, talen en/of vormen te kunnen ontwikkelen. We hebben een vertrouwde en veilige omgeving weten te creëren, waarin we in een wederkerig gesprek met de danskunstenaars en onze partners samen verder zijn gekomen. We hebben met fantastische mensen gewerkt (en doen dat nog steeds) met wie er warme en vertrouwde banden zijn ontstaan.

We hebben een heel mooi trackrecord opgebouwd van danskunstenaars en projecten die zijn opgemerkt door nominaties, selecties of toegekende prijzen. Maar meer dan dat koester ik de ontelbare hoeveelheid waardevolle gesprekken. Daar ben ik diep dankbaar voor. Dansateliers staat stevig, we hebben sinds 2021 structurele financiering van zowel de Gemeente Rotterdam als van het Fonds voor de Podiumkunsten. Een mooi moment om het stokje over te dragen. Plaats maken moet je op tijd doen. Ik heb altijd gezegd dat 10 jaar een mooie termijn is voor een positie als deze. Door omstandigheden is dat iets langer geworden, maar het moment nu voelt als het juiste moment. Ook om een nieuwe directeur de tijd te gunnen alvorens een nieuw cultuurplan te ontwikkelen. Verandering is altijd spannend, maar wat mij betreft positief spannend. Zelf weet ik nog niet wat ik hierna ga doen, maar ik weet wel dat ik graag en met liefde mijn kennis en ervaring wil blijven inzetten voor de sector.’

Beeld: Paul Sixta