28-29 april ’23: Moving Futures Rotterdam

Moving Futures Festival: vrijdag 28 en zaterdag 29 april in Rotterdam

Moving Futures is hét festival waar je dans van de nieuwste generatie makers in al zijn verschijningsvormen beleeft. Het festival biedt je jaarlijks vernieuwende dans in een royaal uiteenlopend programma met voorstellingen, installaties, workshops en (after)talks in acht Nederlandse steden.

Locatie: Theater Rotterdam Schouwburg  →  Koop je tickets hier


Het programma:

Vrijdag 28 april 

20:30 uur  –  What lies beneath – Shelfish
Met What Lies Beneath stelt theatermaker Veerle van Overloop de destructieve kracht van beperkte en simplistische berichtgeving door onze media aan de kaak. Door de versmelting van een actuele theatertekst met ongepolijste dans, een indringende soundscape, live graffiti en videokunst kruipt What Lies Beneath onder de huid. Een confronterende docu-performance over grote oorlogen en gruweldaden die het nieuws niet halen, het schemergebied tussen feit en fictie.

21:45 uur  –  Even onions don’t make me cry – Jefta Tanate & Matilde Tommasini
If logic is my reality
Than my brain is my death
If my heart is the truth
Than my world would crumble
If my hate is my drive
Than destruction is my tool
If my adoration is justified
Than my eyes would be deceived

22:00 uur  – Tanten bo t’aki  [ While you’re here ] – Faizah Grootens
Tanten bo t’aki is Papiamentu voor “terwijl je hier bent”. Met dit speelse en intieme duet creëert choreografe Faizah Grootens een lichamelijk speurtocht naar de voortdurend bewegende wervelkolom en de relatie tussen synchroniciteit en individualiteit. Twee mensen delen een persoonlijke ruimte, met een onmiskenbare verbinding. Wat bestaat er als ze samen zijn en wie zijn ze individueel? In constante oneindige bewegingen golven de twee dansers door de voorstelling. Maar uiteindelijk zijn ze niet alleen, jij bent er ook.

Zaterdag 29 april 

15:00 uur  –  I have lived everywhere but here – Ashley & Domenik
Waar en wanneer voel je je thuis? Kunnen we samen een huis bouwen ongeacht de plek? Wie bepaalt wat dit huis wordt?
I have lived everywhere but here is een nomadische interventie waarin een stuk dansvloer ergens in de stad wordt uitgerold. Waar het zich ook ontrolt, de vloer en de bewoners bouwen een nieuw huis voor zichzelf.

20:35 uur  –  Victory Boogie Woogie – Charles Pas
Als verdwaalde jongeman gaat Charles Pas de strijd aan met het alledaagse, in een poging dat te temmen en op zoek te gaan naar alles wat daarachter ligt. Wat betekent het als je geen verbinding kan vinden, ontreddering de overhand krijgt, maar je niet anders weet dan door te gaan? Vicotry Boogie Woogie is een fysiek gedicht van lichaam en geluid over de continue, genadeloze confrontatie met zelfdestructie.

21:30 uur  –  Fifty-one/fourty-nine – Emma Evelein & Remy Tilburg
Een duet over de mannelijke en vrouwelijke energie in ons allemaal, én over de wisselende dominantie tussen die twee. Remy Tilburg en Emma Evelien maakte dit duet voor de RIDCC Rotterdam International Duet Choreography Competition in 2021. Het werd geselecteerd uit meer dan 400 inzendingen uit 62 landen en bereikte de finale. Het won de Partnering Award van het Nederlands Dans Theater (NDT).

21:45 uur  –  Exceeding digital infoxication – Argil & Hassani
In Exceeding digital infoxication worden twee humanoids gecreëerd om de wereld over te nemen. Ze nemen je mee in hun wereld vol oneindige toegang tot (digitale) informatie wat ook kan leiden tot infoxication: informatiestress, waardoor je misschien de verkeerde beslissingen zou kunnen nemen.Over Moving Futures

Moving Futures Festival heeft vanaf de eerste editie in 2014 het doel de zichtbaarheid van jonge dansmakers te vergroten. Het festival biedt  jaar in jaar uit de kans om het publiek, programmeurs en podia te laten kennismaken de dansvoorstellingen van deze makers in onder meer theaters, schouwburgen, galerieën, buitenlocaties. Per stad is er een speciaal randprogramma waardoor de festivalervaring aansluit op het unieke karakter van de stad en de lokaal aanwezige podia, makers en dansinstellingen. Het volledige programma en biografieën van de choreografen staan op movingfutures.nl.

Moving Futures is een initiatief van zes talentontwikkelaars in de dans: De Nieuwe Oost, ICK Artist Space, DansBrabant, Dansateliers, Korzo en Grand Theatre Groningen. Met het landelijk gespreide netwerk en een krachtenbundeling met lokale theaters en partners, streven de danshuizen ernaar om een nieuwe generatie choreografen op landelijke schaal zichtbaar te maken.

Beeld: MarkEngelen