Dovydas Strimaitis

Dovydas Strimaitis (1997) is een Litouwse hedendaagse danskunstenaar die woont en werkt tussen Frankrijk en België. Op 12-jarige leeftijd begon Strimaitis te trainen in verschillende dansstijlen, waaronder linedance, showdans, en uiteindelijk hedendaagse dans. In 2015 schreef hij zich in voor een bacheloropleiding dans aan Codarts (NL). Strimaitis studeerde in 2019 af aan de universiteit, nadat hij zijn stagejaar had afgerond bij Jitti Chompee, Jan Martens en Marina Mascarell. Van 2019 tot 2022 was Strimaitis danser bij The National Ballet of Marseille, onder leiding van La Horde, waar hij werkte met onder anderen de choreografen Peeping Tom, Alessandro Sciarroni, Lucinda Childs, Lasseindra Ninja, Tânia Carvalho, Oona Doherty, Alexandre Roccoli, en Dalila Belaza. 

Strimaitis begon zijn choreografische oeuvre al op Codarts te creëren. Tijdens zijn studie presenteerde hij een solo “Pendulum” (2018) en zijn afstudeervoorstelling “Still Waiting” (2018), dat de hoogst mogelijke beoordeling kreeg op de universiteit en werd gepresenteerd in Theater Rotterdam en in Korzo in Den Haag. In 2020 werd een samenwerking tussen hem en de Estse choreografe Maarja Tõnisson, getiteld “Insula”, gepresenteerd in het programma van MANIFESTA 13 in Marseille. In 2021 regisseerde en choreografeerde Strimaitis een videoclip/dansfilm voor het lied “Last song” van Julijona Biveinytė. Zijn nieuwste solo “The Art of Making Dances” ging in juli 2021 in première in Vilnius, Litouwen. 

In 2022 werd Strimaitis’ werk “Hairy” geselecteerd uit 18 finalisten in Danse élargie competitie, mede georganiseerd door Boris Charmatz en Théâtre de la Ville. De versie van 10 minuten ging in juni 2022 in première in de Espace Cardin in Parijs. Een 20-minuten versie van het stuk zal deel uitmaken van het jaarlijks talentontwikkelingsproject voor jonge choreografen DANSLOKAAL10, een samenwerking tussen Conny Janssen Danst, Dansateliers en Korzo.  Het gaat in oktober 2022 in première en zal gevolgd worden door een Nederlandse tournee.