Dansateliers is vanwege het coronavirus gesloten en al onze publieke activiteiten zijn afgelast. Maar achter de schermen gaan we gewoon door. Onze makers en medewerkers geven een inkijkje in hoe ze hun werk thuis voortzetten. Deze week: Kristin de Groot, directeur van Dansateliers.
Waar houd je je mee bezig tijdens deze coronacrisis?
“Om te beginnen probeer ik te snappen waar we in zitten en wat dat betekent voor ons, uiteraard voor onze kunstvorm, maar vooral voor de toekomst van hoe we leven en werken met elkaar als mensheid. Ik hoop echt op verandering na deze crisis ten goede van veel; herwaardering van cruciale beroepen, aandacht voor milieu en klimaat, herwaardering van de kunsten, aanpassingen in het globale systeem van politiek bedrijven en het in solidariteit afspraken kunnen maken met elkaar.
Ondertussen maak ik me wel zorgen over het beeld van de anderhalvemeter-economie, wat niet te rijmen is met onze dagelijkse praktijk in de studio, waar fysieke interactie de orde van de dag is. Dat is ook precies waar we op dit moment mee worstelen als organisatie in onze wens zichtbaar te blijven. Fysieke nabijheid blijft toch echt de essentie van onze kunstvorm, maar tegelijkertijd willen we wel graag in contact blijven met ons fijne publiek.
Ik ben al wel bezig met het bedenken van aangepaste projecten voor kleine publieksgroepen, maar het is niet een restrictie waaronder ik lang hoop te werken. Ondertussen communiceer ik veel met mensen over uitgevallen activiteiten, de gevolgen daarvan, hoe we wel of niet kunnen plannen, het schrijven van aanvragen in deze onzekere omstandigheid en ook over wat er nu met ons gebeurt, fysiek.
Ik merk aan mezelf dat ik de dagelijkse dynamiek van een werkdag mis, vooral de fysieke verplaatsingen die daarbij horen; van huis naar kantoor, van kantoor naar de afspraken buiten de deur waarvoor ik altijd net te laat op de fiets spring, het even de studio inlopen om met een maker te sparren, maar ook de dagelijkse gesprekjes op kantoor, het ontvangen van publiek of het samenwerken met partners en makers in onze Europese projecten, wat altijd enorm inspirerend is, ook door de verandering van context die daarbij hoort. Ik denk dat ik niet de enige ben die klaar is om weer gewoon aan het werk te gaan.”
Wil je een quarantaine-kunsttip met ons delen?
“Ik ging een paar weken geleden nog even snel naar boekhandel Donner omdat ik toen nog voor een total lockdown vreesde. Ik heb toen onder andere het nieuwste boek van Bas Heijne gekocht; Mens/Onmens. Hij onderzoekt de grote obsessies van onze tijd: waarheid en identiteit. Hij vraagt zich af hoe we solidair kunnen zijn in een wereld die steeds meer versplinterd is. Een passend en boeiend boek voor deze bizarre periode, geschreven door een begenadigd denker en schrijver.
In relatie tot de verandering waar ik op hoop heb ik ook een kijk tip. De aflevering Kijken naar de rijken van VPRO’s Tegenlicht. We weten het, maar het is goed om het nog even uitgespeld te krijgen hoe een klein aantal hele rijke mensen ‘goed wil doen’ en het onrecht in de wereld wil bestrijden maar ondertussen door belastingontduikingsconstructies veel te weinig belasting betaalt.”