Laura Witzleben

2014

In Don’t smoke under water onderzoekt Laura Witzleben de thema's 'dwang', 'controle', 'opgeven' en 'overnemen/domineren'. Samen met haar dansers onderzoekt ze hoe deze begrippen fysiek vertaalt kunnen worden en wat voor impact ze hebben op een groepsformatie. Het onderzoek en het stuk werken als reflectie op onze maatschappij, gepresenteerd vanuit de zeer persoonlijke perceptie van de performers. 

Concept & choreographie: Laura Witzleben
Dansers: Anna Fransen, Laura Witzleben
Tekt: Laura Witzleben
Dank aan: de dansers, Dansateliers

Laura Witzleben (Duitsland) studeerde dans aan de Hogeschool voor de Kunsten ArtEZ in Arnhem. Na haar afstuderen in 2008 sloot ze zich aan bij La Compagnia di Roba onder leiding van Ismael Ivo, Adrianna Boriello en Pina Bausch.

In 2009 verhuisde Laura naar Nederland waar ze o.a. werkte met Round Corner Dance Company, Katie Duck, Dansmakers Amsterdam en Station Zuid in Tilburg. In seizoen 2011/2012 tot 2013/2014 was Laura werkzaam als soloïst bij het Ballet Darmstadt in Duitsland onder de leiding van Mei Hong Lin. 

Als choreografe starte Laura enige tijd geleden met het maken van eigen stukken. In 2011 ging haar duet Fear eats Soul in premiere in het Muiderpoorttheater in Amsterdam. Haar duet A Very Happy piece wat ze maakte voor het dansevenement Rendez-Vous in het staatstheater in Darmstadt werd uitgenodigd voor de Solo/Duo competitie in Keulen in 2013 en haar solo Nadapresenteerde ze afgelopen zomer tijdens de solo-competitie in Gdansk. 

Haar meest recente werken Two that tried to fly en Show me who you arepresenteerde ze afgelopen september in Keulen en zullen te zien zijn op verschillende festivals in Duitsland en Zwitserland.