In juli 2017 gaat een nieuw uitwisselingsproject tussen Dansateliers, Rotterdam en het Spaanse kunstencentrum Azkuna Zentroa in Bilbao van start. Het project richt zich op de ontwikkeling van jong choreografietalent. Beide organisaties selecteerden één jonge dansmaker die tijdens twee residenties in Rotterdam en Bilbao, een nieuwe solo voor zichzelf ontwikkelen. De twee creaties gaan in het voorjaar van 2018 in première in beide steden.

Dansateliers selecteerde voor het project choreografe/performer Johanna Tengan(1996, BE). Sinds 2014 studeert Tengan aan de ArtEZ Dansacademie in Arnhem. Ze werd geselecteerd vanwege haar veelzijdigheid en toewijding als jonge maker, haar poëtische benadering van dans en haar organische bewegingstaal. Voor het project laat Tengan zich inspireren door de poëzie van de Belgische schrijver/dichter Herman de Coninck (1944-1997). In de creatie van haar solo probeert ze zijn woorden op fysieke, intuïtieve en directe wijze te vertalen naar het publiek.

Natalia de Miguel (1986, ES) studeerde Audiovisuele Communicatie en Dans in Barcelona en Londen.  Ze werkte o.a. met gezelschappen als het Caracalla Theatre in Beiroet en Punchdrunk in Londen. Het boek Clara en het schemerduister van José Carlos Somoza is de inspiratiebron voor haar nieuwe solo.  In het boek vormt het menselijke lichaam, op letterlijke wijze, het doek van de kunstenaars. Alles wat menselijk is wordt het lichaam afgenomen; zijn persoonlijkheid, zijn ziel, zelfs de fysieke mogelijkheid om te huilen of te zweten, om het vervolgens te transformeren tot kunstwerk. Een spannende verhaal waarin de grens tussen kunst en realiteit vervaagd. Met haar solo Clara tracht Natalia ons eenzelfde spiegel voor te houden. Hoever kan je gaan als kunstenaar maar ook als mens ten opzichte van een ander?

Residenties
Het traject bestaat uit een uitwisselingsprogramma  waarvan de eerste residentie plaatsvindt in het Azkuna Zentroa in Balbao in juli. De tweede residentie vindt in oktober plaats in Dansateliers, Rotterdam, met studiopresentaties gepland in het eerste weekend van november.

Dansateliers is een onafhankelijk huis voor hedendaagse dans, gevestigd in Rotterdam. De organisatie speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van nieuwe generaties dansmakers.

Azkuna Zentroa (ES), is een kunstencentrum dat zich toelegt op het programmeren, organiseren en beheren van kunst-, cultuur- en vrijetijdsactiviteiten. De samenwerking met Dansateliers valt onder Azkuna Zentroa’s Amphitryon Contemporary Dance Residency 2017.